Waarom embodied learning voor iedereen werkt

Mitchell Jacobs

Embodied learning legt de nadruk op het belang van het lichaam en fysieke ervaringen in het leerproces. Het is gebaseerd op de gedachte dat het lichaam en de omgeving waarin het leren plaatsvindt integrale onderdelen zijn van het leerproces en dat leren niet alleen een cognitieve activiteit is, maar ook alle andere zintuigen stimuleert. Leren wordt daarmee een visuele, auditieve en tactiele ervaring. Oftewel leren met je lichaam.

Embodied learning werkt op cognitief niveau doordat het de hersenen stimuleert om informatie op een meer gevarieerde manier te verwerken. Door het betrekken van verschillende zintuigen bij het leerproces, krijgen de hersenen meer informatie om mee te werken en de informatie op meerdere manieren kunnen verwerken. Daarnaast onthoud je informatie beter, omdat het leren gekoppeld wordt aan fysieke ervaringen en emoties, die beter in je belevingswereld zitten dan abstracte informatie.

Maar wat gebeurt er in onze hersenen wanneer we leren via de principes van embodied learning? 

Hier zijn enkele voorbeelden:
1. Activering van de sensomotorische hersengebieden: Embodied learning activeert de hersengebieden die betrokken zijn bij onze zintuigen en lichaamsbewegingen. Dit komt doordat embodied learning gebruik maakt van onze zintuigen en ons lichaam om te leren. Bijvoorbeeld, als we leren door middel van een hands-on experiment, activeren we de hersengebieden die betrokken zijn bij het uitvoeren van die experimenten.
2. Versterking van neuronale verbindingen: Wanneer we nieuwe informatie leren door middel van embodied learning, worden er nieuwe verbindingen in de hersenen gevormd. Dit komt doordat we informatie koppelen aan onze zintuigen, emoties en lichaamsbewegingen. Dit kan helpen om de informatie beter te onthouden en gemakkelijker te kunnen toepassen in nieuwe situaties.
3. Activering van beloningscentra: Embodied learning kan ook de beloningscentra in de hersenen activeren, wat ons gemotiveerd houdt om te blijven leren. Wanneer we een taak voltooien en we succesvol zijn, kan dit gevoelens van voldoening en beloning opleveren, waardoor we gemotiveerd blijven om te leren en meer taken aan te pakken. Zo wordt de motivatie echt intrinsiek.
4. Bevordering van creativiteit: Embodied learning kan ook de creativiteit bevorderen, omdat het ons in staat stelt om nieuwe ideeën te bedenken en verschillende manieren te vinden om problemen op te lossen. Dit komt doordat we tijdens het embodied learning proces worden gestimuleerd om te experimenteren en te verkennen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en ideeën.

Heel mooi allemaal natuurlijk, maar uiteindelijk is de kracht dat het leren (inter)actief maakt, waardoor je echt op een eigen manier kan leren en informatie tot je kan nemen zoals jij dat wilt. Zo wordt leren een positieve ervaring met als gevolg dat het leren ook effectiever maken. Er ontstaat meer plezier in het leren.

Embodied learning in de praktijk

Embodied learning werkt voor iedereen! En je kan het al eenvoudig toepassen van jong tot oud.
1. Ga na welke zintuigen jij graag gebruikt tijdens het leren? Onbewust heb je al een voorkeur, maar ga er eens bewust over nadenken hoe informatie het beste bij jouw blijft kleven en wanneer je het meeste plezier hebt tijdens het leren.
2. Ga denken met je handen. Het is heel verleidelijk als je nieuwe informatie tot je aan het nemen bent om achter je scherm te blijven zitten en meer te blijven lezen. Stap bewust achter je scherm of boek uit en ga de informatie omzetten in bijvoorbeeld een schets, prototype, infographic, schilderij.
3. Ga erop uit. Door tijdens het leren te bewegen, kunnen we de verbinding tussen lichaam en geest versterken. Dit kan bijvoorbeeld een podcast luisteren tijdens een wandeling zijn of naar een museum gaan over het thema waarover je aan het leren bent. 
4. Ga samen leren. Samen zijn we sterker. Door projectmatig in groepsvorm te werken en leren  stimuleer je meer creativiteit en een actieve houding in het proces.
5. Voor scholen: Zoek (les)materiaal uit dat meerdere zintuigen prikkelt. Van Montessori materiaal voor het jonge kind tot activerende tools zoals de Groow methode voor studenten. Als het maar de lerende in staat stelt met vanuit eigen voorkeur te leren.
6. Voor bedrijven: Ga op zoek naar activerende werkvormen, waarmee vergaderingen, strategie- of brainstorm sessies uit het verbale of tekstuele komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Unblok, een visuele communicatie tool. Of Groow business een tool om innovatieve projecten overzichtelijk te maken.

Kortom, embodied learning motiveert. Wat kan leiden tot een positievere houding om nieuwsgierig te zijn om altijd te blijven leren.

In alle producten die wij, Studio Tast, maken wordt het embodied learning principe meegenomen. Benieuwd naar inspiratie? Bekijk dan ons portfolio eens vanuit een embodied learning bril en ontdek hoe de kwaliteiten tot uiting komen.

Hou ons in de smiezen.

Ontvang 6 keer per jaar een update van ons werk, inspiratie en evenementen.

Leuk dat je je hebt aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.