sluit aan bij de pilot

Waarom fysiek 

Programmeren gaat niet alleen over ingewikkelde code typen om vervolgens een programma te laten werken. Het gaat ook om begrijpen van logica en hoe een computer functioneert. Wat gebeurt er als ik met de muis op een knop klik en hoe kan dat. Zie het als een als grote ketting reactie zoals dominoday of een Rube Goldberg machine. Door als gebruiker een actie uit te voeren, zoals een knop induwen, ontstaat er een kettingreactie die er voor zorgt dat jij een bepaald resultaat ziet.

De inhoud

Knikkercoding bevat allerlei verschillende blokjes knikkerbaan, elk blokje heeft een bepaalde kleur en functie. Zo vind je knoppen, geluiden en lichtjes in de toolkit. Elk blokje staat voor een stukjes code uit een programmeertaal. Zo kan bijvoorbeeld geprogrammeerd worden dat een geluidje te horen is bij de eerste keer drukken op de knop en een lichtje gaat branden bij de tweede keer.

Niveau opbouw

Knikkercoding is opgebouwd uit verschillende niveaus verdeeld van onderbouw tot bovenbouw. Aan de hand van je programmeerkennis en leesvaardigheid kun je bepalen op welk niveau je instapt.
Klassikaal zonder taal
Aangezien logica goed te begrijpen is voor kinderen in groep 3, kunnen zij ook al aan de slag met knikkercoding. In dit geval geeft de leraar een opdracht die de kinderen vervolgens moeten uitvoeren.
Individueel aan de slag 
Aan de hand van verschillende leskaarten kunnen kinderen opdrachten uitvoeren. Ook kunnen ze zelf opdrachten verzinnen en deze als code uitschrijven en delen met klasgenoten. 
Koppeling tot scratch
Aangezien de kleuren en functies overeen komen met de visuele programmeertaal “scratch”, is de overstap hiernaar makkelijk te maken.